sâmbătă, 18 aprilie 2009

Pastele - definitie moderna


Desi trebuia sa fie o saptamana a gandurilor bune, a iertarii si tolerantei, s-a transformat - si de cativa ani incoace e la fel - intr-o saptamana a nervilor, stresului, muncii exagerate si a certurilor! Respectul fata de traditie a romanului(asta e bine fiindca intr-un fel sau altul tinem la valori) a ajuns in pragul fanatismului. "Crede si nu cerceta" nu se aplica doar in religie, ci si in viata sociala si sentimentala. Astfel saptamana dinaintea Pastilor se transforma intr-un mic iad! O sa ma contraziceti, si o sa credeti(daca sunteti foarte religiosi) ca Satana vorbeste prin mine, dar aruncati o mica privire in jurul vostru. Pastele reprezinta Invierea Domnului. Desi acest lucru s-a intamplat acum 2000 de ani, noi continuam sa ne aducem aminte si sa sarbatorim. O astfel de sarabtoare/bucurie duhovinceasca ar trebui sa se petreaca doar in sufletele noastre! De ce postim 40 de zile? Ca sa consitentizam importanta acestei sarbatori. Dar post nu inseamna doar abtinerea de la macare(desi uneori ne fortam ptr ca "asa e bine") ci si iubirea/iertarea aproapelui. Insa cat de buni am fost postul asta, si mai ales aceste zile? Toti am alergat sa cumparam cat mai multa mancare, sa facem cat mai multe prajituri, sa facem curat, sa cumparam haine noi, de parca Lui Hristos ii pasa de toate lucrurile acestea materiale! Sa zicem ca asa e obiceiul, dar cand aceste practici sunt acompaniate de stres, de lipsa de bani, certuri in familie, unde mai este Duhul Sfant? Credeti ca Hristos "invie" pentru noi, doar daca-l atragem cu o masa cat mai plina si cu haine cat mai luxoase? Hristos nu e om, Hristos nu ne urmareste, Hristos e doar un simbol al credintei noastre ca dupa moarte exista o viata mai buna! Nu obiectele ne nobileaza, ci iubirea. Sa lasam macar de Paste bogatia si fudulia la o parte, si sa incercam sa fim mai buni unul cu celalat. Hristos invie si daca esti sarac si daca esti bogat, si daca ai 100 de feluri de mancare si daca nu ai nici unul, Hristos este al tau, doar daca-l primesti cu sufeltul, nu cu locuinta curata si luxoasa!

9 comentarii:

  1. sunt aproape in totalitate de acord cu ce ai spus :)
    chiar daca nu tin pastele am observat si eu in ce s-a transformat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana la urma nu stim daca acel Hristos exista cu adevarat,tot ce ne ramane e sa credem ca poate fi acesta adevarul:)

    RăspundețiȘtergere
  3. aproape pentru ca nu tin pastele si nu mi se pare ca semnifica nimic . in biblie pastele era eliberarea evreilor de sub robia egipteana. nu scrie nimic in biblie de paste ca invierea lui hristos si nici sa sarbatorim pastele. in fine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. persoana din fotografia de mai sus esti tu ? :D
    ma indoiesc, dar parul seamana cu al tau :D

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) daca stii ca parul persoanei din poza seamana cu al meu, inseamna ca ma cunosti bine, si daca ma cunosti asa de bine, ti-ai da seama ca nu sunt atat de corpolent, ca o fata :))(e fata persoana din poza)

    RăspundețiȘtergere
  6. nu te cunosc bine iar formele fetei din poza nu se prea disting. putea fi si baiat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum spunea Giovanni Papini :

    'Omul mediocru..ah..infamul mediocru suspendat intre cer si pamant ,prea greoi sa se inalte la stele,prea eteric ca sa scormoneasca in noroi'

    RăspundețiȘtergere