sâmbătă, 26 decembrie 2009

Viata e simpla

Nu vi se pare paradoxal ca danezii sunt in top 10 cei mai fericiti oameni de lume si totodata in top 10 cei mai necredinciosi? Romania este printre cele mai credincioase tari din Europa, iar la capitolul fericire e pe locul 3 de la coada. Pare ciudat, dar sa facem o mica comparatie intre cele 2 tari. Fiindca si eu sunt roman, stiu prea bine cum e mentalitatea si viata pe aici. Romanii mereu au fost cuceriti de alte popoare, mereu au fost furati, si desi muncitori, mereu au fost saraci. Acest fapt a degenerat in dorinta de libertate si dorinta de a aduna avere. Numai ca lipsa de mentalitate de a face totul trainic, bine gandit, si elegant, a dus ca goana dupa avere sa nu fie foarte performanta, in sensul ca poti face bani cu capul (cinstit, nu prin inselatorii), nu numai prin sudoare (si stres). Transpus in ziele noastre, roamnii pleaca in occident sa faca muncile murdare a strainilor, in loc sa faca o facultate si sa faca acei bani in tara. Astfel aceasta mentalitate a adus odata cu ea, si dorinta de a avea mai mult ca vecinul (imlicit "datul mare"), ocuparea majoritatii timpului cu munca (putin timp pentru familie si activitati relaxante) si nu in ultimu rand, nevoia de a avea un umar pe care plange, de a avea pe cine da vina si de consolare cu...nimic. In Danemarca, majoritatea fac o facultate (nimic iesit din comun, si la noi, toata lumea care are bani, are facultate). Primul criteriu cand isi aleg facutatea nu e cati bani se castiga din meseria aceea (sau ca asta ii obliga parintii sa faca) ci pur si simplu aleg ceea ce le place. Nu vor sa adune avere, fiindca putin le pasa ca vecinii lor au mai mult, nu le trebuie masini scumpe, fiindca e mai placut cu bicicleta, nu vor restaurante si haine de fite, fiindca se pot simti bine si fara ele. Pe scurt, nu muncesc pana cad in cap sa adune averi, ci putinii bani cei castiga dintr-un serviciu ce le face placere, ii cheltuie pe distractie si hobby-uri. Mentalitatea asta atrage dupa ea, mult timp liber (pentru familie mai ales), putin stres (odata cu goana dupa bani, apar si probleme). Si asta te face un om fericit. Dar ce ne facem cu religia? Cum poti fi fericit fara Dumnezeu? Poi foarte simplu. Cand esti implicat in multe activitati, vin si necazurile, cand nu le mai poti face fata si nu gasesti o explicatie, cauti raspunsul in cineva cu puteri peste ale tale, crezi ca cineva mai puternic te poate ajuta. Si cel mai la indemana e Dumnezeu. Daca ne uitat in istorie, oamenii cand au avut necazuri si-au creat zeitati care sa-i ajute. Evreii credeau in Dumnezeu fiindca era singurul ce-i putea scapa de romani, egipteni si alti asupritori. Dar in Danemarca, daca nu ai problema grave (mici certuri sunt inevitabile) nu ai nevoie de nici o divinitate. Insa nu e asa simplu. Divinitatea atrage dupa sine, si ideea de supunere, de respectare a unor legi, si de autolimitare. Asa se explica si faptul ca tarile slab dezvoltate sunt credincioase, iar tarile dezvoltate sunt mai pagane.

Si uitati-va cum dorinta de avere ne genereaza probleme, ne face sa ne ingrijoram de viata de dupa moarte, ne indepartam de societate, ne autolimitam din cauza unei relgii si in final nu avem nici o satisfactie de la viata, pe cand, pe cealalta parte putem sa facem ce ne place, sa nu avem nevoie de multi bani, sa traim fara limite impuse de doctrine aiurea, si sa ne bucuram de viata.

Dar fiecare face cum considera! :)

7 comentarii:

  1. Problema vine tot din simplitate, dar dintr-una prost inteleasa.Pentru majoritatea e mult mai simplu sa vorbeasca decat sa faca, sa caute partile rele dintr-un lucru sau situatie decat pe cele bune, sa ii preocupe capra vecinului, si nu capra proprie; e mult mai simplu sa dai vina pe altii pentru propriile greseli, si mult mai simplu sa ii lasi pe altii sa gandeasca in locul tau, sa aleaga in locul tau.E mult mai usor sa cauti explicatie pentru ceea ce nu poti sau nu vrei sa iti explici in lucruri , idei, conceptii, infiintate de altii, ca si religia.In viata, cel mai mult poti sa crezi si sa te increzi in fortele proprii.Poate de aceea sunt si danezii printre cei mai fericiti oameni din lume, pentru ca ei isi pun toata credinta in propria persoana, in ceva real ,trecator, si totusi constant;fiecare om e propria si poate singura constanta din viata sa.Pe asta te poti baza, pentru ca fiecare persoana stie cel mai bine de ce are nevoie pentru ea si ce o va face fericita.Nu cred ca religia, sau oricine altcineva, inafara de propria persoana, pot sa iti garanteze sau sa iti dea ceea ce ai nevoie.
    De aceea sunt unii fericiti, pentru ca nu se bazeaza pe mituri si relativitati, ci pe propria capacitate de a-si realiza puntea catre fericire.If you want it, you get it!
    Bun articolul:)

    RăspundețiȘtergere
  2. merci :)

    ideea e buna. dar cum ii schimbi ce celialti, ca vazut ca singura nu e prea mare distractia. nu poti schimba, e nevoie de convingere sa-i schimbe. si pana nu vad alt peisaj, tot asa o sa ramana. unii sunt incurabili!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu este cel mai bun exemplu..

    Danemarca isi mentine pozitia de tara curata, taram de poveste,mitologie si rationament,dar Suedia sau Finlanda sunt cu mult peste:) inclusiv la fericire..
    Negarea existentei oricarei divinitati ,( cu exceptia mitologiei nordice )Suedia clar se afla in top .
    Sistemul este de asa natura incat echilibrul fericirii îi multumeste pe toti. Suedia nu permite nici cantarea propriului imn la vreo competitie sau nu numai , deoarece nu doreste jignirea celor care au o alta nationalitate sau mai rau sa se ajunga la rasism.(cu toate ca la capitolul credinta stau foarte prost)
    Reusesc sa faca totul in armonie chiar daca un suedez e destul de "heartless" pe langa un roman, tot el gaseste primul formula fericirii..
    si noi ramanem la stadiul de incercat reţete..

    RăspundețiȘtergere
  4. Lavi, eu am dat doar un exemplu, e clar ca exista multe sondaje care situeaza o tara mai sus ca alta, dar e relativ, oricum ideea e ca in tarile nordice se intampla asta (deci danemarca in top 10).
    Oricum merci fain de informatii :)
    Si referitor la stadiul nostru de doritori de schimbare, desi ne-ar fi usor sa imprumutam alte retete de succes, sa adoptam noi stiluri de viata, nimeni nu vrea sa-si schimbe modul de viata. "E rau pe la noi, dar las' ca-i bine!" Degeaba le spui la romani ca nordicii o duc foarte bine, dar cand le spui ca-s prea putin credinciosi repede uita toate lucrurile bune ce le au. Problema noastra e ca nu putem vedea viata si lumea obiectiv, tot timpul ne reportam la ceva, mai ales la religie. Si asta ma scoate din sarite cel mai mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi plac articolele tale umanistice.

    Tinand cont de faptul ca unele dintre tarile cele mai fericite au fost neutre in razboaiele mondiale, nu cred ca religia are vreo influenta in acest domeniu.Nu poti spune ca religia ii face pe oameni tristi !

    Dar, incredibil de multa lume in ziua de azi traieste fara sa le pese de Dumnezeu, si intr-un fel nu cred in el.

    In legatura cu romanii care pleaca in alte tari ca sa faca munca (nu totdeauna murdara) a strainilor , poate ca e din cauza ca coruptia din tara noastra e asa de adanca ca afecteaza pana si sistemul educational?. Totul e praf in aceasta tara, oamenii care sunt intelectuali si fac tara asta sa nu arete mai rau decat e ar trebui laudati, dar ce vezi la stiri ? numai crime, violuri si sinucideri. Pai cu asa stiri la ce sa te mai gandesti, nu poti sa iti faci o lume unde crezi ca nimeni nu moare in fiecare zi si ca toti din jurul tau sunt forever fericiti.

    RăspundețiȘtergere
  6. am scris un post asemanator cu al tau, iti sunt in asentiment. bafta in continuare la scris

    RăspundețiȘtergere
  7. Mobile users are used to 우리카지노 doing everything on the go, including enjoying online casinos

    RăspundețiȘtergere