vineri, 24 iulie 2009

Talent si inteligenta vs. imaginatie si vointa

Nu exista talent innascut! Nu exista o inteligenta valabila doar pentru un singur domeniu! Sa luam spre exemplu talentul artisitc (desen) si inteligenta pentru stiintele exacte(inteligenta la matematica).

Eu pana la varsta de 10 ani desenam urat. Nici acum nu desen exagerat de frumos, dar lumea zice "ca am talent".  Cand eram la camin, era un copil care desena foarte frumos. Mi-a desenat intr-o zi un robotel ce l-am adus de acasa. Eram fascinat. Insa cand am incercat si eu am vazut ca nu e asa de simplu cum pare. Eram frustrat si nu intelegeam de ce nu pot si eu face asta. In urmatoarele zile, am luat cartea de colorat si in loc s-o colorez am copiat toate desenele intr-un caiet cu foi albe. Eram mandru si satisfacut! Anii trecand, eram la fel de fascinat de arta, si incercam sa reproduc tot ceea ce-mi placea. Rezultatul a fost ca puteam desena cu usorinta lucruri ce altora li se pareau ca au nevoie de un talent fabulos. Si de aici expresia "Dumnezeu ti-a dar un dar" sau "Te-ai nascut cu talent la desen". Dar tot talentul meu e rezultatul imaginatiei, a atentiei la detalii, a muncii si in splecial a vointei si placerii ce ti-o ofera acest gen de manifestare. Oricine care urmeaza o scoala de desen, o sa stie desena (reproduce) impecabil aproape orice. Insa acea persoana nu va desena ceva inovator din imaginatie, si nu se va remarca prin munca sa, fiindca nu are vointa.

Sa trecem la partea cu inteligenta. Cand suntem in clasa I nici unul dintre noi nu stim sa socotim bine calcule simple, fiindca deabia invatam si avem foarte putin exercitiu. Cei care vor avea note bune la matematica, si cei care vor stii calcula bine, sunt aceeia carora li se va parea fascinanta matematica, si din cauza ca le place, vor fi interesati sa descopere mai mult. Daca am compara un om de 30 de ani, cu un copil de clasa a III-a am spune ca primul este foarte inteligent la matematica deoarece calculeaza foarte repede exercitii de cls a III-a. Insa inteligenta lui se trege din faptul ca acele calcule le-a facut de sute de ori  si au devenit obisnuinta, pe cand pentru un copil ce acum le descopera e o provocare. Daca acelui copil ii va placea sa se joace cu numere, automat isi va folosi imaginatia pentru a gasi metode de rezolvare la orice exercitiu, si datorita vointei nu va renunta pana nu va reusi.

In orice domeniu cata vreme exista vointa, se pot obtine performante. Insa este nevoie de imaginatie pentru a trece orice obstacol. Din asta rezulta, ca nici un om nu se naste cu un talent anume, nici un om nu se naste cu o anumita inteligenta valabila doar pentru un singur domeniu, ci pentru a deveni bun (talentat, inteligent, rezistent fizic, rapid, maestru etc) este nevoie de imaginate vointa, si placerea de a obtine tot timpul mai mult in domeniul de activitate.

PS:
Prin acest articol in exprim si dezaprobarea fata de invatamantul romanesc care vrea ca toti tinerii sa devina matematicieni, lingvisti, istorici, fizicieni, chimisti, punand prea putin accent pe arta, sport, muzica, si comportament social!

17 comentarii:

  1. Uau , articolul asta cred ca este unul din cele mai bune de pe blogul asta.

    Intr-adevar , nu ne nastem cu talente , iar eu cred ca depinde de modelarea copilui la varsta mica, dar asta e nesigur , de exemplu ii dai multe carti de colorat si il 'inveti' cum sa coloreze , daca ii place , va deveni talentat la un moment dat.

    Cat despre expresiile "Dumnezeu ti-a dat un dar" eu cred ca e doar ca scop de admiratie , "E ca si cum Dumnezeu ti-ar fi dat un dar"

    Iar invatamantul romanesc , cum e si el de rahat' nu ii pasa de partea artistica/culturala a romaniei , doar de cea spre dezvoltarea ei. De aceea se tot vede si pe la stiri ca se cauta ingineri, arhitecti etc , deoarece romania tot tinde spre dezvoltare , o dezvoltare care duce spre nicaieri in momentul de fata. Cat despre comportament social , m-am gandit si eu la asta mai demult , ca ar fi introdusa o materie , care sa invete bunele maniere si cum ar trebui un individ sa se comporte intr-o societate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Referitor la scopul cu care se fac complimentele. Cine iti zice "Dumnezeu ti-a dat un dar" e o persoana dupa parerea mea pe care n-o intereseaza in mod special educatia prin cultura si diversitate. E foarte usor sa pui pe seama lui Dumnezeu, pe langa lucrurile rele ce se intampla, si responsabilitatea de a educa un copil (evident tot Dumnezeu e de vina, din cauza educatiei defectuoase) Daca s-ar trece de la mentalitatea ca Dumnezeu da talente, sau ca te nasti cu un talent, la mentalitatea ca talentele se formeaza prin educatie, pun pariu ca am avea mai multi oameni de succes care sa duca societatea spre dezvoltare si cu siguranta ar fii mult mai putini cei care devin niste loseri. Daca unui copil i-ar fi aratate in scoala toate domeniile posibile si cu ce se mananca fiecare, cand ar ajunge sa mearga la facultate ar fi sigur pe ce domeniu vrea sa lucreze, fiindca atunci cand descoperi ceva ce-ti place, automat incerci sa devi cat mai bun. Acesta e adevaratul talent!

    RăspundețiȘtergere
  3. Stii cum e.Eu una nu sunt de acord.Cu totii suntem inzestrati cu ceva anume doar ca multi nu stim sa ne cunoastem acest dar nici macar sa-l dezvoltam/fructificam.Dar fiecare are acel ceva special.Orice om are o inclinatie pentru un anumit lucru.Nu putem fi toti fizicieni ,nu toti putem vedea intr-o problema de fizica sau mate materia miscandu-se .De asta in psihologie s-au clasificat diversele tipuri de inteligenta.Inteligenta lingvistica,muzicala bla bla.Compara un om care ii place muzica si care munceste din greu pentru a ajunge la performante dar daca el nu are voce,nu are acel ceva...degeaba munca si efort daca suflet in chestia aia nu exista.Acel ceva ce muta muntii din loc.Crede-ma nu e suficient doar sa muncesti si sa fii ambitios .Conteaza sa te descoperi pe tine si sa vezi ce te atrage si incita mai mult si mai mult in lumea asta.Oameni buni la toate nu exista.Fiecare cu plusuri si minusuri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmm, Opiniile date pana acum is intr-un fel influentate de religie , deoarece ele influenteaza perspectiva individului asupra subiectului

    Din cate vad eu pare ca freddie se comporta ca un umanist secular iar badafly ca o crestina
    Eu, fiind un universalist , eu cred ca noi ne facem singuri destinul , suntem influentati de mediu,persoane si de ceea ce ne place sau o sa ne placa indiferent de religie. Din punctul meu de vedere , religia ,in sine, nu ar trebui sa influenteaze intr-un fel ce vei deveni , doar in cazuri majore ,ortodoxismul, sau alte secte/religii care in sinea lor(sau a mea) sunt exagerate. Si ma opresc aicia ca sa nu ma abat de la subiect

    Totul este aleator.

    RăspundețiȘtergere
  5. Normal ca singuri ne facem destinul.Avem libertatea deplina si totusi nu o avem chiar atat de deplina.Traim intr-o antiteza .suntem liberi sa facem ceea ce vrem dar tot nu putem sa facem ceea ce vrem noi:)>..Pana la urma eu cred in teoria determinismului si nu a intamplarii..si ca toate au un scop..dar dc nu ar putea fi si altfel.?Totul e relativ si nimic sigur;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Toate au un scop care duc spre ? nimic.

    Intr-adevar , nimic nu e aleator intr-un sens,

    Chiar daca nimeni nu observa , actiunile unui om intr-o zi afecteaza oamenii intr-o regiune foarte mare , dar o face intr-un mod imperceptibil, ca o reactie in lant, care se desfoasoara pe zi ce trece.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sati dau un exemplu badafly. Un copil ce creste intr-o familie de intelectuali, de cele mai multe ori va excela la toate materiile de la scoala. Chiar si fara 10 pe linie va fi olimpic sau premiat. Din cauza ca pur si simplu invata tot ce i se preda, chiar daca nu ii place. Parintii l-au obisnuit asa. Insa acel copil, cand va creste nu va fi maestru in orice domeniu fiindca va fi destul de matur ca sa-si poate alege singur domeniul care ii place si in care vrea sa exceleze.

    Inca un exemplu legat de fotografie, fiindca "avem talent" amandoi la asta. Daca eu fac fotografii bune, si tu la fel, inseamna ca ne-am nascut cu acest talent, dupa parerea ta. Dar gandestete, cand ai luat prima data in mana un aparat foto, si cat de proasta a fost prima poza in comparatie cu cele ce le faci acum. Toate performantele ce le ai in fotografie le obtii prin munca si studiu, dar unii si dupa o intreaga viata nu fac poze bune, fiindca nu-si doresc asta in mod special, dar eu dorindu-mi, fiindca imi place, pot excela intr-un timp relativ scurt.

    Daca aparatul foto a fost inventat acum 200 de ani, si de atunci incoace au existat oameni "talentati" la fotografie de ce inainte de 1800, nu a existat acest talent? Asta inseamna ca odata cu invetarea aparatului foto, Dumnezeu a notat in cartea lui un nou tip de tealent, pe care la inpartit cum la vrut. NU!

    Pur si simplu exsista mintea umana, care are o inteligenta si o ratiune, care se educa in functie de mediu si societate, si care poate fi folosita dupa propria vointa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Dar exista si diferente.Pasiune ceea ce numesti tu fotografia si talentul sau hobbyul.Sunt chestii probabil similare dar totusi cu mici diferente.ne putem intalni sa dezbatem asta .chiar mi-ar placea:P

    RăspundețiȘtergere
  9. Va trebui sa mai astepti putin :D vreo luna, pana atunci mai poti posta daca vrei, chiar ma intereseaza parerea ta, n-oi fi eu stapanul absolut a cunostintelor, deci pot si gresi >:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Esti lumina de la capatul tunelului pentru cei aflati in moarte clinica la matematica, esti "mantuitorul" celor care nu au deprinderi pentru anumite materii, Tu le dai sperante. Puteti! Ascultati-l! Nu exista talent, si voi puteti sa aveti media 10!

    Vrei sa creezi o noua religie cu mottoul "Si tu poti fii ca Einstein"? Free(u)dismul? Anul 1991 va fi anul 0 al umanitatii. Ziua ta de nastere va fi cea mai importanta sarbatoare a noii religii. Se va trece de la sistemul i.Chr. respectiv d.Chr. la i.Fre. si d.Fre. Lumea va privi in trecutul obscur si va multumi Providentei ca si-a trimis Fiul pe Terra.

    Sau te conformezi vorbei japoneze (daca nu ma insel):"Tine-ti prietenii aproape dar dusmaii si mai aproape." Sa te intelegi cu prietenii "culti", dar sa iti aproprii dusmanul "incult"(sa nu fiu mai rau in descriere) ca sa il cunosti sa RE-descoperi "calcaiul lui Ahile".

    Hai, formuleaza si tu o teorie legata de astro fizica, despre expansiunea universului, stelele neutronice, gauri negre(dar nu o reproducere a teoriilor formulate de Stephen Hawking). Sau poate ne spui tu de pe acuma ce vor sa descopere la Geneva cu ajutorul LHC-lui, daca nu le ai cu astrofizica.

    Exagerez.

    Sa stii ca exista unii care oricat ar vrea sa capete o anumita deprindere nu reusesc oricat s-ar stradui. Exista talent sau mai bine spus incliantie nativ/a. Daca tu consideri ca ai dreptate te provoc sa devii urmatorul Salvador Dali, Eminescu sau Einstein. Va trebui sa astept ceva timp, cred ca o eternitate! Dar am rabdare, astept chiar daca voi astepta pana cand il vom descoperi pe ET.

    RăspundețiȘtergere
  11. :)) nu te saturi de comentat! Ma distreaza ca iti si place asta, si eu sunt izvorul tau de creatie. Ce te-ai face daca eu n-as avea blog, daca eu n-as scrie pe blog ce gandesc altii si sa-mi insusesc si mai ales daca n-as fabula tampenii sa ma dau rotund in fata oamenilor ce ma iubesc si asteapta sa-i luminez!

    Daca tot ai amintit de Stephen Hawking da si tu un search pe wikipedia si vezi ce scrie despre el. Pana atunci iti zic eu esentialul: La 21 de ani a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică si i-a fost dat doar 3 ani de trait. Mai zice acolo ceva dragut: "Hawking nu cedează, continuă să lucreze". El nu vroia sa moara, vroia sa studieze mai mult universul. Vointa la tinut in viata!

    Hai sa-ti spun eu de ce nu formulez teorii desre expansiunea universului. Hawking avea la dispozitie tehnologie, detinea probabil toate informatiile despre univers cunoscute pana atunci. El pur si simplu si-a IMAGINAT mai departe, si a scris teorii. Punct. Nu cred ca a mers el acolo la gaurile negre, sa i-a probe, sa se uite cu microscopu si sa masoare cu ruleta! Atat timp cat i-a placut, a tot studiat, si s-a tot gandit. Crezi ca Einstein era un geniu?

    As fi "super bazat" sa ma apuc sa concep teorii despre Big Bang, sa le scriu pe blogu' asta amarat si sa te miri cand iti aflii originea. Dar inca n-am facut o facultate de fizica, deci s-ar gasi multi sa ma contrazica. Dar daca un tip ca Hawking inventeaza ceva, si are ceva ani de scoala in spate, nu-l poate contrazice nimeni fiindca nimeni nu poate dovedi ca nu-i asa. Simple iluzii, si imaginatie bogata, faza cu universul. In fine asta ii alta poveste.

    Daca m-ar fi durut undeva de lumea asta, nu mi-as fi facut blog, si si daca mi-as fi facut, as fi scris tot felul de texte de mare poet sau prozator, dar scriu despre ceea ce vad in jurul meu, despre ceea ce trec prin creierul meu, despre ceea ce cred eu ca s-ar putea face pentru o viata mai buna. Pot avea dreptate sau pot gresi.

    Tu insa? Ce faci? Pierzi vremea sa contrazici pe altii fara argumente, in loc sa-ti spui si tu parerea civilizat si sa ma faci sa ma gandesc. Ai blog? Daca da, as fi curios sa vad tu despre ce scrii, domnule inteligenta scripitoare.

    Nici Eminescu, nici Dali, nu erau genii la 18 ani. Le-a trebuit toata viata, si 200 de ani dupa moarte sa fie genii.

    Esti tu cititor in stele, sa-mi spui tu mie in cat vreme o sa ajung geniu? Mai am pana la 80 de ani, ca sa-mi dovedesti ca nu pot ajunge cineva. Eu incerc. Poate imi iese poate nu. Tu ce faci?

    RăspundețiȘtergere
  12. 1.
    In primu rand salut
    subiectul asta e ofertant fiindca e la acutalitate, si l-ai abordat intr-un mod interactiv.

    99.
    1% inspiratie si 99% transpiratie.

    Cei care ajung sa exceleze intr-un anumit domeniu si despre care se spune ca au talent cu siguranta au trebuit sa "transpire" pana sa ajunga la un anumit nivel. Exercitiul iti dezvolta aptitudinile si astfel calitatile sunt valorificate corect, dar pe langa ambitie mai trebuie si ACEL 1% care este baza structurii.
    Fiecare dintre noi este inzestrat cu "un dar " , pe care daca il descoperim la timp cu ajutorul parintilor, a cercului de prieteni sau a societatii, dar trebuie sa il modelam prin intermediul muncii depuse.

    Cred in destin dar sunt de parere ca avem destule momente in viata in care Barosanu’ ne da ocazia sa alegem intre stanga sau dreapta, bine sau rau. Si nu doar atat, pe parcursul "drumului" exista clipe in care ne putem opri sa ajutam sau sa trecem indiferenti, doar ca noi ne grabim si uitam de toate astea...ne grabim spre necunoscut.

    Romania, locul in care parintii vin obositi de la lucru si prefera sa stea 5 ore in fata televizorului uitandu-se pe Zer0 TV pana cand adorm, decat sa ii intereseze viitorul progeniturilor.
    Locul unde, chiar si intr-o familie de "intelectual " in care copilul creste cu o mentalitate bazata pe acumularea de informatie de la niste profesori plafonati. Parintii stau linistiti daca isi stiu odraslele cu 10 la toate materiile, neincarcand sa comunice cu ei, sa le dezvolte orizontul cunoasterii in mod practic.
    In cazul asta intervine scoala, sistemul educational desi nu este performant, promoveaza arta - prin orele de desen si muzica- incearca sa-i indoctrineze pe elevi la orele de religie si ii stimuleaza la miscare in orele de sport.
    Problema este ca la aceste materii majoritatea profesorilor sunt dezinteresati si nu isi fac datoria.
    Normal ca nici elevului cu greutate, la proriu, nu-i convine sa aiba media 6 la educatie fizica, pt ca mentalitatea parintilor l-a facut sa considere aceste materii inferioare, la care nu trebuie sa depui efort pt a obtine nota maxima.
    In felul asta societatea scoate pe banda gramezi de informaticieni obezi, fara capacitate creativa, care nu stiu decat sa "imite" niste partituri jalnice, dar care fac ca acest minunat blog sa existe.
    Asa ca astept sa te intorci de la macaronari sa vorbim "liber" la un pahar de bere (sau martini:D).

    P.S. : cam usor te-ai aprins dupa un simplu comentariu de-a lui Atro, el vrea sa te venereze si tu il respingi, lasa ca trebuie sa iti lustruiasca cineva si incaltamintea.
    Sa nu uitam deviza acestei vacante: "la munca, nu la intins mana".

    100. Impossible is nothing.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tavi sunt perfect de acord cu tine, mai putin la partea cu 1% de inspiratie (talent,dar, ce-o fi). Asta mai trebuie discutata dar vreau sa-ti spun o situatie. Daca o persoana(Maria) spala vase toata viata fiindca nu a facut scoala si doar acolo a fost angajata, dupa cel putin 1 ani, o sa ajunga sa spele vase perfect(exercitiu), dar de voie de nevoie ajunga sa-i placa meseria fiindca altfel ar fi un cosmar fiecare zi de munca. Daca alta persoana(Ana) care are alta meserie si petrece putin timp in bucutarie, s-ar putea sa nu-i placa spalatul de vase, si sa n-o faca prea des. Dar daca o pui sa spele vase zi de zi o singura luna din cauza ca nu-i place o sa faca totul de mantuiala. Daca la final ai compara rezultatele muncii acestor 2 persoane, ai spune "Maria e foarte talentata la spalat vase" suna aiurea, si "Ana, nu are darul de a spala vase" din nou suna aiurea. E un exemplu banal. Adica sunt unele chestiuni ptr care nu-ti trebuie talent, iti trebuie vointa(motivatie) si exercitiu. Ceea ce numesti tu inspiratie nu e doar gramul acela de imaginatie care iti da idei cand incepi un lucru sau cand te impotmolesti? Si atunci ma intreb, oare nu pentru tot ce se poate face in aceasta lume este nevoie de vointa, exercitiu si imaginatie?

    Ramane de vazut :)

    RăspundețiȘtergere
  14. "Cata vreme exista vointa, se pot obtine performante"

    Si poate ca NU...tot timpul.

    Un pictor poate desena ce deseneaza un designer dar un designer nu poate picta cum picteaza un pictor..,si acea artificie se numeste "talent"
    Oricat ai incerca,rezultatul nu va fi la fel iar secretul este doar vederea in spatiu.
    Nu se invata ci se simte..precum un muzician surd care poate face minuni..

    RăspundețiȘtergere
  15. majoritatea lucrurilor care s-au spus aici sunt aberatii. exista talent cu siguranta. nu am timp sa ma contrazic acum aici pe blog dar mai gandeste-te o data dar gandestete bine si vezi daca exista sau nu talent

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnule Anonim, daca nu ai timp sa-mi aduci cateva argumente solide, inseamna ca n-ai avut timp nici cand te-ai gandit la problema ridicata de mine. Ascult parerea ta, poate ma face sa ma mai gandesc. Deocamdata raman la convingerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ambient music can 카지노사이트 be performed within the background – not too obtrusive, but sufficient to make you are feeling like you’re in a land-primarily based on line casino

    RăspundețiȘtergere