marți, 22 februarie 2011

Concurenta = ... = Nimic

Concurenta este cea mai buna cale care duce spre perfectiune. Este un mijloc sigur prin care se realizeaza o evolutie rapida. Cu cat oamenii incearca sa fie mai buni decat ceilalti prin ceea ce fac, cu atat se progreseaza mai repede. Insa tot concureta e cea care distruge. Cand se ajunge sus, cand toti sunt la acelasi nivel se intampla fenomenul de plafonare. O stagnare care se invarte in cerc in jurul a ceva expirat. Acel ceva sunt ideile moderne candva, moderne si acum, moderne si in viitor, care insa nu sunt corelate cu nevoile actuale a vietii sociale. Astfel in acest cerc inchis arde mocnit rivalitatea, concurenta, care degradeaza. Oamenii s-au saturat de jocul "Hai sa fiu mai tare ca celalalt!"... au trecut la jocul "Hai sa iti arat cat esti de prost!". Toti se bat unul de altul fara vre-un rezultat, umbrind in acelasi timp sperantele, visele si ideile tineresti. Nu se numesc idei noi. Sunt aceleasi idei de secole, insa tinerii stiu cel mai bine cum sa le actualizeze cu prezentul. Si uite asa, cercul "seniorilor" incepe sa dispara, cercul tinerilor este imprastiat. Si atunci in mintea fiecarui tanar este un singur lucru: "Daca impreuna nu se poate, hai sa incerc pe cont propriu!". Si se mai intreaba lumea de ce egoismul este principala caracteristica a tinerilor. Toti se inchid in turnul lor de fildes, prelucreaza idei, lasa la o parte sentimetele...

E dimineata. Puii incep sa scoata capul afara. Sparg coaja oului. Ies in lume noi oameni. Ici, colo, cate unul cate doi. Egoismul ii impinge sa se urasca. Se naste o noua concurenta in randul tinerilor. Toti vor sa ajunga sus. Se zbat. Se lupta. Se improasca cu noroi. Isi pun piedici... Iata evolutia. Iata rezultatul concurentei.

Si "seniorii", veteranii, ce zic? Unde sunt? Se pare ca s-au dus... spre alte zari. Concurenta i-a eliminat.

Si cand te gandesti ca tinerii de acum vor fi si ei veterani. Lumea se schimba. Ideile insa raman. Mereu aceleasi, mereu altele.

Asta e rolul existentei. Divertismentul social. Ce-ar fi viata fara concurenta? Fara ura? Fara egosim?

Concurenta = Evolutie+Distrugere = Divertisment = Vechi + Nou = Egoism = Totul = Nimic

11 comentarii:

  1. pe scurt,ca sa se "miste" ceva,trebuie sa existe ceva;fie acel ceva bun sau rau(mai ales ca asta cu binele si raul o vedem fiecare altfel,in functie de nevoile si dorintele noastre).MOTIVATIE

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine si raul sunt relative intradevar, insa trebuie sa fim atenti ce nunata dam lucrurilor. Concurenta sta la baza procesului de evolutie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie dura, cruda si distructiva psihologic. Un om frumos, realizeaza lucruri frumoase, si invers. E loc pentru toti in lumea asta, dar trebuie sa ne gasim fiecare locul. Un fotograf destept mi-a spus odata: "Eu nu concurez cu tine. Eu imi fac treaba mea si imi iau banii, tu iti faci treaba ta si iti iei banii". Atat am de spus!

    RăspundețiȘtergere
  3. deci nu evoluati, ca urmeaza a va plafona, plafonati-va de acum! Anonim:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Unde dai si unde crapa! Nu am discreditat evolutia, ci am zis ce urmeaza dupa. Si cum romanului ii place sa se bage in seama si sa-si dea cu parerea fara a avea ceva de spus, mereu se vor gasi carcotasi. Daca nu ai ceva de spus, taci! Demonstreaza-mi ca vorbesc prostii. Cu argumente. Si scoate-ti masca aia de Anonim. Nu poti avea o discutie serioasa cu oameni pe care ii preocupa aceleasi subiecte ca se baga altii ciocoflenderi pe fir. Tu poti sa te plafonezi de pe acum!

    RăspundețiȘtergere
  5. ai folosit prea multe cuvinte ca sa spui..nimic.cum crezi ca a progresat omenirea?ei bine, nu prea are importanta prin ce metode s-a intamplat asta(indiferent ca vorbim de competitie, incurajari, discreditari, sau metoda romaneasca "da din coate"), ci ceea ce conteaza e ca am evoluat(sau cel putin asa ne place sa credem).si asta nu s-ar fi intamplat daca toata lumea se "plafona",cum zici tu.deci dezbati ceva ce nu are sens.

    RăspundețiȘtergere
  6. Omenirea a evoluat intradevar, ca de aceea suntem aici, dar fa un mic exercitiu de gandire. Orice om care a influientat istoria a avut o perioada de acensiune si o perioada de stagnare. Cand el a ajuns la un nivel si s-a plafonat, din urma au venit alte generatii de tineri care au dus mai departe istoria si care au evoluat. Iti dau doar un exemplu care poate nu e cel mai relevant. Formatia Scorpions, a avut un imens succes in anii '70 - '80. Au scos hit dupa hit! Acum, inca mai compun piese, dar nu au nici gust nici miros. Au ajuns sus, s-a plafonat si scot bani din tot aceleasi hituri celebre, nu din piese noi. Dar spre sfarsitul anilor '80 aparuse Nirvana cu "smells like teen spirit". o noua generatie ducea muzica mai departe. Batranii care s-au plafonat au fost dati la o parte. Si exemple sunt cu milioanele. Ceea ce vroiam eu sa evidentiez prin acest articol, e faptul ca evoluatia ar putea mult mai rapida daca cei trecuti de prima si a doua tinerete ar lasa orgoliul prostesc si egoismul la o parte si ar sustine noile talente. PS: Ma afecteaza prea mult aceasta prostie ca sa raman indiferent!

    RăspundețiȘtergere
  7. ai dreptate, exemplul dat nu e deloc unul relevant, dar important e ca am inteles ce vrei sa spui, deci ideea a fost transmisa, si asta e important.dar nu vad de ce te strofoci.oricum, "prima si a-2-a generatie" cum zici tu,nu prea o sa iti citeasca articolul,si chair daca ar face-o nu stiu daca ar avea revelatii si ar schimba ceva.in plus,si daca ar face-o, ar fi un numar foarte mic, insignifiant aproape.nu se face primavara cu o floare.si e de apreciat ca tu incerci sa faci asta,la fel si faptul ca iti bati capul, dar pana nu incepem fiecare sa "miscam" cate ceva,nu o sa se intample nimic,si toate astea raman doar la stadiul de blogofilozofeala in zadar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Important e sa dai tonul. Sa ai putin curaj. Sa spui ce te doare. Ca poate ti se alatura si altii. Dar ce e la fel de important e sa nu bagi bete in roate altuia. Daca el asa vede problema, asa vede rezolvarea, de ce sa te bagi peste el daca nu te afecteaza cu nimic? Doar de dragul de a avea o ocupatie mai putin ortodoxa. Fiecare cu ale lui. Noroc Bun!

    RăspundețiȘtergere
  9. Offtopic: Te-am adaugat la blogroll :).

    RăspundețiȘtergere
  10. O saptamana mai tarziu, raspund :))... Incercam sa descopar deviantu', am cont de ceva vreme, dar tot nu stiu sa umblu cum trebuie...

    RăspundețiȘtergere